Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Embraerov najnoviji mlažnjak doletio u Zagreb

Croatia Airlines.

Embraer E-195-E2

Zagreb, Hrvatska, 18. rujna – Na poziv Croatia Airlinesa, najnoviji i najveći Embraerov putnički zrakoplov sudjelovao je u obilježavanju 30. godišnjice hrvatskoga nacionalnog prijevoznika pokaznim letom za zaposlenike tvrtke. Zahvaljujući najtišoj kabini i najnižoj razini emisija za uskotrupni zrakoplov te posebnim vizualom Tech Lion, ovaj će zrakoplov zasigurno ostaviti izniman dojam.

- Veoma nam je drago što se Embraer, kao jedan od naših mnogobrojnih partnera, pridružio proslavi našeg tridesetog rođendana i to na ovako poseban način. Vjerujem da će zrakoplov E195-E2 ostvariti uspjeh na zrakoplovnom tržištu zbog svojih izvrsnih karakteristika, koje smo imali prigodu upoznati na današnjem predstavljanju zrakoplova, i ovom prigodom iskreno zahvaljujem Embraeru što je uveličao našu 30. obljetnicu - rekao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

- Čast nam je dovesti naš najnoviji zrakoplov u prekrasni Zagreb tijekom proslave 30. godišnjice Croatia Airlinesa - rekao je Martyn Holmes, potpredsjednik uprave Embraer Commercial Aviation za Europu, Rusiju i središnju Aziju, i dodao: - E195-E2 Embraerov je zrakoplov najnovije generacije te naš najveći putnički zrakoplov. Putnike će oduševiti moderna tiha unutrašnjost, a zrakoplovne kompanije zadivit će iznimna ekonomičnost rada i učinkovitost u pogledu emisija ugljika. Čestitamo Croatia Airlinesu na 30 godina uspjeha i radujemo se što ćemo još dugo zajedno stvarati uspomene.

Model E195-E2 najprihvatljiviji je za okoliš u svojoj klasi, a u travnju 2019. dobio je trostruki certifikat Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA), Savezne administracije SAD-a za zrakoplovstvo (FAA) te Brazilske agencije za civilno zrakoplovstvo (ANAC).

E195-E2 troši 25,4% manje goriva po sjedalu u usporedbi s trenutačnom generacijom E195, a i potvrđene su mu najniže razine izvanjske buke među svim uskotrupnim zrakoplovima. Zbirna granica prema 4. stupnju ograničenja Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) kreće se od 19 do 20 EPNdB, što je za 4.0 EPNdB bolje nego što je zabilježeno kod izravnoga konkurenta.

Troškovi održavanja također su 20% niži nego u prethodnim generacijama zrakoplova klase E. Kao i E190-E2, model E195-E2 ima najdulje intervale održavanja u kategoriji uskotrupnih zrakoplova sa 10.000 sati leta za temeljno servisiranje, a nema kalendarskog ograničenja za standardni rad zrakoplova klase E. To znači dodatnih 15 dana leta u razdoblju od 10 godina u usporedbi s trenutačnom generacijom zrakoplova klase E.

E195-E2 ima ultravisok omjer na dvoprotočnome mlaznom motoru, posve novo krilo, potpuni sustav za upravljanje zrakoplovom s pomoću računala i novi stajni trap. U usporedbi s prvom generacijom E195, 75% zrakoplovnih sustava jest novo. E195-E2 ima dodatna 3 reda sjedala. Kabina se može konfigurirati sa 120 sjedala u dvije klase ili do 146 sjedala u jednoj klasi.

Embraer je vodeći proizvođač putničkih zrakoplova do 150 sjedala s više od 100 klijenata diljem svijeta. Samo je za program E-mlažnjaka Embraer zaprimio više od 1800 narudžbi, a dosad je isporučeno 1500 zrakoplova. E-mlažnjaci danas lete u flotama 80 kompanija u 50 zemalja. Raznovrsni raspon od 70 do 150 sjedala uklapa se u niskobudžetne kompanije, ali i u regionalne i vodeće zrakoplovne kompanije.

O Embraeru

Ova globalna zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Brazilu slavi 50. godišnjicu poslovanja u putničkom i teretnom prometu te obrambenom, sigurnosnom i poljoprivrednom zrakoplovstvu. Embraer dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje zrakoplove i zrakoplovne sustave te pruža podršku i različite usluge korisnicima nakon prodaje. Od osnutka 1969. godine Embraer je isporučio više od 8000 zrakoplova. Zrakoplov koji je proizveo Embraer u prosjeku polijeće svakih 10 sekundi, a godišnje Embraerovi zrakoplovi prevezu više od 145 milijuna putnika.

Embraer je vodeći proizvođač putničkih zrakoplova do 150 sjedala te glavni izvoznik proizvoda visoke dodane vrijednosti u Brazilu. Kompanija ima industrijske pogone, urede, servisne i distribucijske centre u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Aziji i Europi.

Foto © Avioradar - Antun Paulin (ZAG/18.09.2019.)

 

Twitter