Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

ZRAČNA LUKA ZAGREB: Veliki problemi u prihvatu i otpremi zrakoplova!

Nenad Sredojević.

f_800_450_16119285_00_images_ZLZagreb_ZAG_KM.jpg

Zračna luka Zagreb koja je u koncesiji i koja je ne tako davno dobila velebni terminal i brojne nagrade, očito normalno funkcionira samo u idealnim vremenskim uvjetima. 

Naime, kako AvioRadar doznaje, u nedjelju 16.lipnja, u večernjim satima se tamo odvijalo sve osim redovitog zračnog prometa. 

Tako su piloti dolaznih letova bili redom obaviještavani od strane kontrole letenja da sletjeti mogu, ali prihvata zrakoplova od strane MZLZ jednostavno nema. Iste su informacije dobivale i posade odlaznih letova, a po pitanju otpreme. 

Naravno, pilotima ništa nije bilo jasno pa su od kontrole letenja tražili objašnjenje koje ni oni nisu imali te su ih upućivali na frekvenciju prihvata i otpreme MZLZ kako bi potražili objašnjenje. Na toj frekvenciji piloti nisu mogli dobiti nikakve informacije  jer na toj frekvenciji...... nitko nije odgovarao. 

Zrakoplovi su slijetali i bili ostavljani doslovno posvuda. OU415 ( Airbus A320) iz Frankfurta je ostavljen na rulnici "C" 20 minuta, OU437 ( DASH 8 Q400 ) iz Münchena došao je do stajanke pa su putnici u njemu čekali 45 minuta... itd , a odlazni su, iako spremni za odlazak, također morali čekati na svojim pozicijama. 

Posade su putnicima mogli dati jedinu informaciju koju su imali, a ona je glasila: "No handling due to weather"  ili u prijevodu: Nema prihvata/otpreme zbog nevremena.  Nevrijeme je doista i zahvatilo... Sisak. I u Velikoj Gorici je bilo kiše i grmljavine, ali ništa što do sad nije viđeno na bilo kojem aerodromu. Doduše, činjenica da su zrakoplovi uredno slijetali bez problema govori da je vremenska situacija bila u najmanju ruku zadovoljavajuća.

U ponedjeljak smo poslali upit MZLZ kako bi nam potvrdili i pružili sljedeće informacije: 

- ZL je obustavila prihvat i otpremu svih zrakoplova iako službeno ni putem NOTAMA nije bila zatvorena, a zrakoplovi su uredno slijetali u postojećim vremenskim uvjetima.
- Let OU437 je 45 minuta čekao prihvat na stajanci
- Let OU415 je 20 minuta čekao prihvat i to na rulnici "C"
- Zrakoplov na odlaznom letu za Dubrovnik je, osim čekanja, pogrešno izguran (facing east) sa parkirne pozicije unatoč proceduri koju je propisala sama ZL Zagreb
- Posade su od strane tornja upućivane obratiti se na frekvenciju Zagreb prihvata na kojoj nitko nije odgovarao pa su svi ostali uskraćeni za informacije što se događa
- Koliko kašnjenja u odlascima i dolascima je sinoć prouzročeno ovom situacijom i zbog čega je došlo do nje?

Odgovor smo zaprimili u utorak i prenosimo ga u cijelosti: 

"Poštovani

Vezano uz Vaš upit, možemo potvrditi da su s obzirom na grmljavinsko nevrijeme iznad aerodroma u zoni 5km, zbog sigurnosti putnika i zaposlenika u nedjelju, 16. lipnja u periodu od 21:45h do 23:20h privremeno bile suspendirane sve operacije prihvata i otpreme zrakoplova. Procedure su odrađene sukladno mjerama sigurnosti u nepovoljnim meteorološkim uvjetima i Aerodromskim priručnikom, a u koordinaciji sa Meteo službom HKZP-a i Spasilačko Vatrogasnom službom MZLZ-a." - stoji u odgovoru MZLZ 

U cilju informiranja javnosti, moramo napomenuti da zrakoplovi izbjegavaju prolazak i slijetanje kroz grmljavinsko nevrijeme i čekaju u "holdingu" dok se situacija ne smiri ili se preusmjere na alternaciju. U navedenom razdoblju zrakoplovi su sasvim uredno slijetali pa se postavlja pitanje optužuje li MZLZ ovim putem optužuje pilote navedenih zrakoplova za dovođenje u opasnost sebe, opremu i putnike slijetajući na aerodrom nad kojim je grmljavinsko nevrijeme? Vrlo opasne optužbe.

Točno je da ukoliko je grmljavinsko nevrijeme u blizini aerodroma, točnije 5 nautičkih milja od aerodroma, a ne kilometara kao što navode iz MZLZ, sigurnosne procedure nalažu da se ne ukrcava gorivo u zrakoplove,  no, tu večer nije bilo potrebno krcati gorivo, barem ne svima i barem ne dolaznom prometu.  

Kao što je vidljivo u odgovoru, ostale informacije kao što su nejavljanje nikoga na frekvenciji prihvata i opreme, pogrešno izguravanje OU664, a i obim kašnjenja i poremećaja, nismo dobili. Kašnjenja su bila ogromna i u dolasku i odlasku, OU664 za Dubrovnik su radnici MZLZ izgurali na skroz drugu stranu iako pravilnik o izguravanju donosi upravo MZLZ, a na frekvenciji nije bilo nikoga. 

Naravno, putnici nisu vrijedni ni isprike u odgovoru MZLZ na naš upit. 

Ostaje nam nada da će nas u narednim desetljećima poslužiti lijepi vremenski uvjeti bez kiše pa se pravi razlog problema (skupljanje velike količine vode na novoj stajanci pri većim oborinama zbog loše izvedbe drenaže) neće događati, a i bez vjetra pa se neosigurana kolica za prijevoz prtljage neće samovoljno vozati po stajanci i oštećivati zrakoplove kao što je  to bio slučaj nedavno kad je oštećen jedan DASH8 Q400 nacionalnog zračnog prijevoznika.

 

 Foto © AvioRadar