Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

CTN: ADS - B OUT - implementacija novih tehnologija

Nenad Sredojević.

DASH Q400

Croatia Airlines je u fazi ispunjavanja postavljenog mandata za korištenje ADS – B OUT (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast Out) funkcije u europskom zračnom prostoru.

S obzirom da je u cijelom svijetu postavljen rok do kada bi svi zrakoplovi trebali biti opremljeni ADS - B OUT funkcijom koja omogućava precizniji nadzor zrakoplova od strane kontrole leta, Croatia Airlines je na svojim zrakoplovima Dash 8 i Airbus flote pravovremeno započela nadogradnju. Projekt nadogradnje ADS – B Out funkcije započeo je sredinom 2018. godine i sufinanciran je od strane Europske komisije po programu CEF (Connecting Europe Facility) sa 20% ukupnih troškova. Završetak projekta planiran je u prvoj polovici 2020. godine.

U europskom zračnom prostoru koristi se već oko 800 instaliranih zemaljskih stanica za ADS-B funkciju koje su dio projekta jedinstvenog europskog neba (Single European Sky ATM Research - SESAR). Projekt jedinstvenog europskog neba (SESAR) pokrenut je 2004. godine, a njegova je uloga definirati, razviti i implementirati ono što je potrebno za povećanje učinkovitosti upravljanja zračnim prometom (Air Traffic Management - ATM) i izgradnju europskog inteligentnog sustava zračnog prometa.

Nadogradnja Dash 8 i Airbus zrakoplova ADS –B OUT funkcijom u skladu je s kohezijskom politikom i podržava infrastrukturne projekte europskog sustava upravljanja zračnim prometom (ATM) u okviru CEF-a.

Nove tehnologije, kao što je ADS-B, zasigurno će u bliskoj budućnosti naći svoje mjesto i u hrvatskom sustavu nadzora zračnog prometa. Nadogradnja ADS – B OUT funkcije na zrakoplovima Croatia Airlines-a mogla bi ubrzati instalaciju novih zemaljskih ADS - B stanica u Hrvatskoj, te na taj način i dalje razvijati europsku infrastrukturu za upravljanje zračnim prometom.

Kao dio europskog glavnog plana za upravljanje zračnim prometom (European ATM Master Plan), implementacija ADS-B OUT-a na floti DASH 8 i AIRBUS imat će izravne i mjerljive prednosti za upravljanje zračnim prometom i samo zrakoplovstvo u Europi. S funkcijom ADS - B OUT Croatia Airlines očekuje da će imati koristi od svih ambicija SESAR projekta:

  • ANS produktivnost: smanjeni troškovi na ruti i TMA po letu
  • Operativna učinkovitost za korisnike zračnog prostora: smanjenje potrošnje goriva i trajanje leta
  • Kapacitet: smanjena kašnjenja, povećana propusnost mreže i propusnost na zagušenim zračnim lukama
  • Okoliš: smanjene emisije CO 2
  • Sigurnost i zaštita: visoki standardi

 

Foto @ Karlo Mudri - Avioradar

Twitter