Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Planovi i očekivanja u 2019. godini - treći dio

Nenad Sredojević.

BWK

U trećem dijelu planova i očekivanja zračnih luka i ostalih subjekata u HR zrakoplovstvu, donosimo vam predviđanja ZL Brač. Za podatke smo pitali direktora Tončija Peovića koji nam je rekao:

 

 • Očekivani broj putnika

  U 2019. godini očekujemo oko 32.000 putnika. Plan je manje ambiciozan od prošlogodišnjeg povećanja s obzirom na to da je LuxAir odlučio operirati s većim zrakoplovom kojeg brački aerodrom u ovom trenutku ne može primiti. Isto tako, ove godine nemamo SkyWork koji je, kao što znate, bankrotirao, ali nije značajnije utjecao na promet putnika prošle godine. Ove godine imamo najavu letova SkyUpa iz Kijeva koji još nije potvrđen, a pregovaramo i s LOT-om. Unatoč tome, planiramo 2019. godinu iskoristiti za završetak projektne dokumentacije za produljenje piste i rekonstrukciju putničke zgrade, te kandidiranje projekta za EU fondove.

 

 • Očekivani broj operacija

  Očekujemo oko 1.700 operacija komercijalnih zrakoplova te oko 1.500 operacija generalne avijacije.

 

 • Očekivani prihodi

  Prihodi se planiraju na razini 6.700.000 kn uz napomenu da je strategija tvrtke Aerodroma Brač kontinuirano smanjenje airlines related cijena i stalno povećanje neavijacijskih prihoda s konačnim ciljem postizanja konkurentnih cijena za kompanije.

 

 • Očekivani rashodi

  Rashodi se očekuju na razini 5.900.000 kn, uz korekciju cijene rada za +5 % čime se planira ostvarenje profita na razini 750.000 kn.

 f_800_450_16119285_00_images_ZLBrac_BWK12.jpg

 • Planirane investicije

  Kao što sam napomenuo, u tijeku je finalizacija druge faze produljenja i proširenja piste i to sa sadašnje 1.760 X 30 m na 2.400 X 45m. Ovim se temeljna infrastruktura priprema za flotu aviona koji su najviše zastupljeni u turističkim letovima, a to su zrakoplovi kategorije D kao što su A320 i B737 i 738.

  S obzirom na to da je produljenje piste jedino moguće na sjeveroistok na mjestu gdje se nalazi depresija, investicija podrazumijeva i oko 1,5 milijun kubika nasipa kako bi se osigurala zona produljenja piste, ali i RESA-e, sukladno EASA regulativi. Proširenje piste je predviđeno na istočnom dijelu čime se mijenja i osovina piste te prilazna svijetla za aerodrom koja se mijenjaju na ekološki efikasna LED svijetla. Na sve treba dodati da je dodatnim slojevima asfalta predviđeno i povećanje PCN-a na 50, s obzirom na to da je sadašnja pista ispod traženih ACN-a za buduće zrakoplove.

  Drugi dio projekta predviđa rekonstrukciju terminala na način da se unutar postojećih gabarita vrši reorganizacija postojećih prostora kako bi se dostiglo opterećenje od 1.000 putnika u vršnom satu što je definirano maksimalnim mogućnostima platforme za smještaj tri zrakoplova s procijenjenim brojem dolaznih putnika oko 500.

  Rekonstrukcija putničke zgrade podrazumijeva i primjenu novih tehnologija u prihvatu i otpremi te prilagodbu sukladno Annexu 19 (olakšice) ICAO .

  Za prelazak državne granice u Schengen i non Schengen režimu, planira se korištenje i biometrijskih graničnih kontrola, dok se u dolasku namjerava osigurati dostava prtljage putnika na charter letovima izravno u hotel.

  Registracija za let se predviđa online u više od 50 % dok će se zaštitni pregled predane prtljage obavljati centraliziranim rendgenom standarda 3 po ECAC-u.

  Što se tiče opreme za prihvat i otpremu zrakoplova, vjerujemo da će sva oprema biti pogonjena bez emisije stakleničkih plinova dok tešku mehanizaciju (push-back, GPU) za prihvat planiramo nabaviti s motorima na biodizel. Sve su ove smjernice već zacrtane u EU politikama te se kroz ovaj zahvat planiramo prilagoditi spometnutim politikama.

  Vrijednost investicije je između 12-18 milijuna € te se spremamo projekt kandidirati za EU financiranje sredinom 2019. godine.

  Za letove na produljenu pistu najuticaniji je naš strateški partner TUI, ali veliki interes su iskazali prijevoznici kao Titan Airways, Thomas Cook, ASL Airlines, Eurowings, AirSerbia, SAS, JET2.COM, Flybe, Blue Air.

  Planiramo projekt završiti i pustiti u promet u svibnju 2021. godine, a kad bude završen, pista će imati karakteristike kao na priloženoj karti.

  S obzirom na to da je Master plan aerodroma izrađen od strane renomirane austrijske konzultantske tvrtke, analiza tržišta u zoni zahvata Brač, Hvar, Vela luka, Brela, pokazuje da se do 2025. očekuje promet od oko 180.000 putnika uz neznatno povećanje smještajnih kapaciteta na predmetnim turističkim odredištima. Važno je napomenuti i pozitivne učinke na revitalizaciju zapuštenih kamenih kuća u centralnim mjestima na otocima Brač i Hvar, s obzirom na to da se očekuje da će low cost putnici imati povećanu potražnju upravo prema privatnom smještaju u ruralnim područjima, što smo svjedočili nedavnim povećanim potražnjama za privatnim smještajem u zoni zahvata zračnih luka Zadar, Split i Dubrovnik, nakon početka operiranja low cost kompanija.Otok Brač je 70 km2 veći od površine otoka-države Malte. Potencijal je ogroman. Samo je pitanje želje stanovnika otoka Brača u kojoj mjeri žele iskoristiti ove uspavane potencijale, a da ne naruše ovaj stoljetni sklad i ravnotežu. Aerodrom Brač je uvijek na usluzi i u službi boljitka kvalitete života na otoku Braču u dijelu boljeg prometnog povezivanja kao i dostupnosti Brača iz svih europskih destinacija - zaključio je Tonči Peović, direktor Aerodroma Brač d.o.o.