Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Planovi i očekivanja u 2019. godini - drugi dio

Nenad Sredojević.

Zagreb Airport

Nakon Croatia Airlinesa, Pule, Rijeke, Dubrovnika i Osijeka, danas vam donosimo planove i očekivanja za Zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu i Zračnu luku Zadar.

ZRAČNA LUKA ZAGREB (Lidija Capković Martinek - odnosi s javnošću)

"Vezano za prognoze i očekivanja u 2019. godini, u različitim segmentima poslovanja Zračne luke Franjo Tuđman.

Dozvolite uvodno istaknuti da Zračna luka Franjo Tuđman kontinuirano bilježi rast broja putnika, ukupno 36 % u posljednjih 5 godina. U istom razdoblju je u Zagreb došlo 15 novih zrakoplovnih kompanija, a intenzivno se pregovara s velikim brojem zrakoplovnih prijevoznika na otvaranju novih destinacija, međutim, radi povjerljivosti tijeka pregovora, u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati više informacija.

Prema pristiglim najavama za ljetni red letenja 2019. godine, pojedine zrakoplovne kompanije u Zagreb će dolaziti većim zrakoplovima, nudeći veći broj sjedala, a neke kompanije povećale su frekvenciju letova s kojima dolaze u Zagreb ili su produljile razdoblje letenja u sezoni. Nastavno je pregled povećanja:

 

 1. Air Transat (Toronto) - dodan je još jedan let tjedno                              
 2. Iberia (Madrid) - povećanje kapaciteta
 3. Vueling (Barcelona) - povećanje kapaciteta
 4. Aegean Airlines (Atena) - dodan je još jedan let tjedno
 5. Air Serbia (Beograd) - dodan je još jedan let tjedno
 6. LOT (Varšava) - povećanje kapaciteta
 7. Eurowings – Dusseldorf - povećanje kapaciteta
 8. Croatia Airlines (Dublin) - dodan je još jedan let tjedno 
 9. Croatia Airlines –započinju sa sezonskim linijama, u ljetnom redu letenja 15 dana ranije

 

Nakon rekordnih rezultata broja putnika u 2017. i 2018. godini, i u 2019. godini se nastavlja rast, a očekujemo nastavak tog trenda do kraja godine, te povećanje od oko 5 % prometa putnika i 3 % povećanje broja operacija.

 

Što se planiranih investicija tiče, treba istaknuti kako Međunarodna zračna luka Zagreb kontinuirano provodi pripreme za svaku sezonu kroz različite projekte dodatne modernizacije operativnih procesa i proširenja kapaciteta, sukladno planiranim godišnjim aktivnostima. Primjerice, još  je u proljeće prošle godine započeo proces povećanja traka za sortiranje prtljage u prostoru tzv. sortirnice te instalacija dodatne četvrte trake za izdavanje prtljage u prizemlju putničkog terminala čije je otvaranje planirano u ožujku ove godine. U tijeku je izgradnja parkirališta za aerodromsku opremu na tzv. zračnoj strani zračne luke, ukupne površine 6.000 m2, gotovi su pripremni radovi za satelitsku vatrogasnu poziciju u blizini istočne stajanke, u tijeku su pripremi radovi na dodatnih 15 šaltera za registraciju putnika na drugom katu terminala. Također su u tijeku i radovi na implementaciji sustava automatske kontrole ukrcajnih propusnica te na implementaciji uređaja za automatsku kontrolu putovnica na ulazu i izlazu iz RH.

Tijekom 2017. godine izvedeni su i pripremni radovi za  ulazak Republike Hrvatske u Schengen prema zahtjevu MUP-a te je izrađena  i odobrena studija za prilagodbu putničkog terminala novim procesima.

 

Financijski rezultati bit će objavljeni u konsolidiranom godišnjem izvješću. Ono što možemo istaknuti je da je MZLZ u proteklih šest godina platila gotovo 200 milijuna kuna koncesijske naknade u državni proračun i svoje ugovorne obveze izvršila uredno. Završni izvještaj bit će u skladu s očekivanjima i planovima rasta i uspješnog poslovanja. Uz povećanje prometa koje kontinuirano bilježimo, povećali smo i broj zaposlenih pa smo tako u 2018. godini zaposlili 48 novih djelatnika te je ukupni broj zaposlenih sada preko 820.

 

Za kraj želimo istaknuti da putnici prepoznaju učinkovitost svih službi zračne luke, što se vidi u rezultatima istraživanja zadovoljstva putnika, ACI ASQ, koje zračna luka redovito kvartalno provodi. Prema navedenom istraživanju u 2018. godini, Zračna luka Franjo Tuđman proglašena je najboljom zračnom lukom u grupi europskih zračnih luka veličine od 2 do 5 milijuna putnika  (Best in Class) u čak 10 kategorija, a neke od kategorija su:

 • Učinkovitost osoblja prilikom prijave na let
 • Ljubaznost i susretljivost osoblja zaštite
 • Osjećaj sigurnosti
 • Čistoća terminala  
 • Usluge kontrole putovnica i carinske kontrole"

 

f_800_450_16119285_00_images_ZLZadar_LDZD_direktor_LDZD.jpg

ZRAČNA LUKA ZADAR (Josip Klišmanić - direktor)

 • Očekivani broj putnika: 700.000 putnika
 • Očekivani broj operacija: 10.500 operacija
 • Očekivani prihodi: 75.000.000 kuna

"U tijeku je prva faza proširenja stajanke za zrakoplove u vrijednosti od 18 mil.kn + pdv. Ovim projektom zračna luka Zadar će dobiti dvije dodatne pozicije za parkiranje zrakoplova koje su iznimno važne za prihvat i otpremu zrakoplova u vršnim opterećenjima prometa u sezoni. U narednim godinama stajanka se planira i dalje širiti i to u još dvije faze.

Gledajući poslovne rezultate, protekla 2018. godina je bila vrlo uspješna za Zračnu luku Zadar. Ostvareno je povećanje prihoda od 6 %, a dobit je rasla 18 %. Oba rezultata su iznad planiranih što daje razlog za zadovoljstvo.
Očekivanja u 2019. godini su sukladno najavama aviokompanija, a to znači nastavak pozitivnih trendova.

Uz povećanje prihoda očekujemo i daljnje povećanje dobiti društva, a stalni rast broja putnika od nas zahtijeva i dodatna ulaganja u infrastrukturu i komercijalne sadržaje zračne luke. Tako ćemo do kraja sezone dovršiti radove na proširenju glavne stajanke čime ćemo dobiti dodatne dvije pozicije. Također je u tijeku i uređenje restorana u sklopu putničkog terminala"

Pročitajte još: