Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Dubrovnik ostaje bez uzletno sletnih staza 12 i 30!

N.S./B.P..

LDDU RWY12

Da, naslov je malo klikbejtičan kao i objava na Facebooku, ali jednostavno moramo periodično dati obol mainstream medijima. Kao ni oni, nećemo vam se ispričati. 

No, naslov nije laž. 

Naime, prema podacima. iz NOTAM-a (NOtice To AirMen), od 28.ožujka uzletno-sletne staze koje sad imaju oznake 12/30 iste mijenjaju u 11/29. 

A0537/19 NOTAMN
Q) LDZO/QFATT/IV/BO /A /000/999/4234N01816E005
A) LDDU B) 1903280000 C) 1904102359
E) TRIGGER NOTAM - PERM AIRAC AIP AMDT 002/2019 WEF 28 MAR 2019
-ARP COORD AND SITE AT AD, RWY MARKINGS, RADIO NAVIGATION AND
LANDING AIDS, FLIGHT PROCEDURES CHANGED DUE TO NEW RWY
DESIGNATOR AND MAG VAR/ANNUAL CHANGE
-TRANSITION ALTITUDE CHANGED
-NEW AERODROME CHART
-NEW AIRCRAFT PARKING/DOCKING CHART
-NEW AOC (RWY11, RWY29)
-NEW SID CHARTS - ICAO (RWY11, RWY29)
-NEW STAR CHART - ICAO (RWY11/29)
-NEW ATC SURVEILLANCE MINIMUM ALTITUDE CHART - ICAO
-NEW IAC - ICAO (L RWY11, VOR RWY11, ILS OR LOC RWY11,
VOR-A RWY29, RNAV (GNSS) RWY11, RNAV RNP RWY29, VMCC (IFR) RWY29)
-NEW VISUAL OPERATION CHART
-NEW BIRD CONCENTRATIONS CHART.

Zašto se to događa?

Budući da se svaka uzletno-sletna staza može koristiti u dva smjera, njena oznaka (Runway Designator) služi kao brz, jednostavan i nedvosmislen način kako bi se trenutačni smjer uporabe prenijeli posadama zrakoplova i zemaljskim službama. Ova oznaka se određuje prema najlogičnijoj karakteristici staze, njenoj orijentaciji u odnosu na sjeverni pol.

No, dok se na zemlji u svakodnevnoj uporabi kao orijentir najčešće koristi zemljopisni sjeverni pol, zrakoplovstvo se, pak, oslanja na magnetni. Za razliku od zemljopisnog, potonji nije stalne lokacije nego se polako kreće u zavisnosti o dugoročnim promjenama zemljinog magnetnog polja. Razlika između njih – tzv. magnetna varijacija, odnosno deklinacija – ovisi o stvarnoj lokaciji promatrača, no, na području Hrvatske trenutačno iznosi 4° E; znači, gledajući iz Hrvatske, magnetni pol se sad nalazi 4° istočno od zemljopisnog.

Ova razlika se ujedno i povećava, u Hrvatskoj oko 0.1° godišnje; kroz jedno desetljeće magnetni pol će biti 5° (ili čak i više) istočno od zemljopisnog. U slučaju oznaka staza, ove promjene predstavljaju i malu regulatornu zavrzlamu budući da se po standardima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) izražavaju u samo dva broja – pri čemu se stvarni magnetni smjer zaokružuje na najbližu deseticu. Tako će staza smjera npr. 173° biti označena kao 17 dok će staza smjera 178° biti označena kao 18. Ukoliko se neka staza nalazi na ili oko same granice, promjena magnetne varijacije ju može „prebaciti” pod drugu oznaku, pri čemu se ona u doglednom roku mora promijeniti. 

Promjena oznake nije samo papirnati legalizam već zahtijeva i promjenu infrastrukture, tj. oznaka na stazama i rulnicama. Dubrovnik se odlučio to napraviti sad dok su u tijeku radovi na reknstrukciji i dogradnji cijele zračne luke. Zračna luka koja bi to također trebala napraviti (04/22) je ZL Zagreb (ZAG/LDZA).

f_800_450_16119285_00_images_ZLDubrovnik_LDDU_USS12_NS_2018_001.jpg

Uz to, ZL Dubrovnik, iako se koristi već neko vrijeme, na isti dan službeno uvodi i novu instrumentalnu proceduru RNAV (Area navigation) - RNP  (Required navigation performance) zasnovanu na GNSS tehnologiji (Global Navigation Satellite System) za stazu 29 kojom će se po prvi put moći izvesti precizni prilaz toj stazi koja je u većini slučajeva jedini "spas" u danima jakih udara bure. Sve druge precizne procedure su zahtijevale izlaz zrakoplova iz granica kontrolnog područja kao i Republike Hrvatske u prostor Crne Gore što je bilo neizvedivo. Ovom procedurom taj je problem riješen.

Foto © Nenad Sredojević - Avioradar
Video ©  Zračna luka Dubrovnik