Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Potpisan Sporazum o suradnji na europskom znanstveno istraživačkom projektu u zrakoplovstvu

HKZP / CTN Foto © HKZP.

KAAT projekt - potpisivanje

Sporazum o suradnji na europskom znanstveno istraživačkom projektu u zrakoplovstvu (KAAT - Knowledge Alliance in Air Transport) između partnera iz Republike Hrvatske potpisali su 3. listopada 2018. na Fakultetu prometnih znanosti dekan prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić i predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar.

Ovo je prvi puta da tvrtke iz gospodarstva koje su nositelji zrakoplovne djelatnosti u Hrvatskoj aktivno surađuju s akademskom zajednicom na razini značajnog europskog projekta čiji je cilj unaprijediti inovacije u visokom obrazovanju.

 f_800_450_16119285_00_images_HKZP_HKZP_33.JPG

Zračni promet zahtjeva konstantan razvoj poslova koje provodi visoko kvalificirana radna snaga s multidisciplinarnim znanjima i vještinama. Cilj projekta je na razini partnera iz 6 zemalja EU-a razviti novi nastavni plan i program združenog studija primjenom inovativnih pristupa u nastavi i učenju te pritom uspostaviti čvrstu suradnju između znanstvene zajednice i industrije te gospodarstva.

Projekt Knowledge Alliance in Air Transport (KAAT) je dio ERASMUS+ KA2 (Cooperation for innovation and the exchange of good practices) koji ima za cilj unapređenje inovacijskih kapaciteta Europe i poticanje inovacija u visokom obrazovanju. Voditelj projekta je Politehnika University iz Bukurešta, a pored partnera iz RH u projektu sudjeluju tvrtke i sveučilišta iz Portugala, Francuske, Italije, Slovačke i Rumunjske (ukupno 6 sveučilišta i 17 tvrtki iz zrakoplovstva i aeronautike). Projekt KAAT je započeo 1. siječnja 2018., a trajat će 36 mjeseci. Vrijednost projekta je 1 milijun eura.

 f_800_450_16119285_00_images_HKZP_HKZP_2.JPG
Jasmin Bajić, Vlado Bagarić, Ivica Grebenar i Tomislav Josip Mlinarić

Projektom KAAT predložit će se združeni studijski program koji će biti usklađen s promjenama zahtjeva društva i gospodarstva, uvažavajući zahtjeve tržišta rada u području zrakoplovstva i time pospješiti mogućnosti (samo)zapošljavanja i poduzetničkog djelovanja. Uz to, studijski program bit će prilagođen potrebama tržišta rada sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s definiranim standardima zanimanja i kvalifikacija te će proširiti suradnju s drugim domaćim i inozemnim institucijama i organizacijama koje djeluju u području zrakoplovstva.