Avioradar koristi kolačiće da bi Vam omogućio jednostavnije i ugodnije korištenje stranice. 

AVIORADAR - Hrvatski zrakoplovni portal

Povezanost Zagreba i Sjeverne Amerike preko Toronta

Ivo Gračanin.

Zagreb - Toronto

 

Iz godine u godinu statistički podaci nam pokazuju kako je broj turista iz Sjeverne Amerike sve veći i veći. Uz turiste potrebno je spomenuti iseljenike iz naših krajeva kojih u tom dijelu svijeta ima popriličan broj, sa time naravno i raste potreba za direktnim letovima kako bi se olakšalo putovanje. Iako je Hrvatska relativno dobro povezana prema Europskim čvorištima preko kojih se može nastaviti putovanje prema mnogim destinacijama u Sjevernoj Americi, ipak direktni letovi omogućuju putnicima brži dolazak na destinaciju, odnosno smanjuju ukupno vrijeme putovanja pošto nije potrebno dodatno presjedati i trošiti vrijeme na aerodromima. Ove godine iz Sjeverne Amerike, točnije samo iz Kanade možete stići direktno u Hrvatsku samo na jedinu destinaciju, a to je Zagreb. Od ove godine na relaciji iz Toronta prema Zagrebu lete dva zračna prijevoznika: Air Transat i Air Canada Rouge. Air Transat na toj ruti leti sa zrakoplovom Airbus A330, dok Air Canada Rouge leti sa zrakoplovom Boeing 767-300ER.

Početkom godine smo analizirali broj putnika između Zagreba i Toronta na Air Transatovoj liniji 2016. godine, možete se prisjetiti tog članka (LINK).

Možemo reći da je Zagreb vrlo dobro povezan sa Torontom, šest letova na tjedan tokom ljetne sezone donose ponuđeni kapacitet od oko 3600 sjedala između ta dva grada. Air Canada Rouge drži sa ponuđenih 2256 sjedala tjedno 62% kapaciteta na dotičnoj relaciji, dok Air Transat sa 1380 sjedala 38%.

f_800_450_16119285_00_images_Tablice_ZAG-YYZTjedniKapacitet.png

 

Obje linije nisu namijenjene samo za putnike koji putuju iz Zagreba za Toronto i obratno, već i za putnike kojima je krajnja destinacija na nekom drugom aerodromu diljem Sjeverne Amerike. Air Transat nudi mali broj destinacija na koje možete stići njihovim zrakoplovima, dok Air Canada je tu u puno boljoj poziciji i može putnicima ponuditi vezu prema puno većem broju destinacija.

Da li je Air Canada uspjela u naumu da prebaci putničke tokove iz Sjeverne Amerike prema Hrvatskoj na svoju liniju vidjeti ćemo iduće godine. Ukoliko povećaju broj letova ili kapacitet značiti će da su izrazito zadovoljni brojem putnika, iako i zadrže postojeći broj letova i kapacitet opet je to odlična stvar za putnike. Možda ovaj ulazak zračnih prijevoznika iz Kanade potakne ostale prijevoznike iz Sjeverne Amerike posebno ciljamo na prijevoznike iz USA da počnu nuditi direktne letove prema Hrvatskoj poput nedavno objavljene vijesti da će od iduće godine American Airlines povezivati Philadelphiu i Dubrovnik.

Dalje u članku ćemo analizirati na koje destinacije možete presjesti u Torontu ove godine, te zbog toga nismo uzimali u obzir liniju Dubrovnik – Philadelphia.

 

Air Transat

U počecima prometovanja prema Zagrebu Air Transat nije nudio mogućnost presjedanju u Torontu prema drugim destinacijama, no očito su uvidjeli kako ima putnika koji bi koristili tu mogućnost te su odlučili uvesti vezu na tri destinacije unutar Kanade: Montreal, Calgary i Vancouver. Ukoliko putujete iz tih destinacija prema Zagrebu ili obratno na let u Torontu ćete čekati u prosjeku oko 2h. To je taman dovoljno vremena kako bi uspjeli obaviti sve formalnosti na aerodromu i nastavili putovanje prema krajnjoj destinaciji bez prevelike žurbe. Letove iz Toronta prema Vancouveru i Calgaryu Air Transat obavlja sa zrakoplovima Boeing 737-800, dok na ruti iz Montreala prema Torontu možete letjeti u zrakoplovima Airbus A321, Airbus A330, Boeing 737-800 i sada već u vrlo rijetkom zrakoplovu Airbus A310. To je prava prilika za letjeti u tom zrakoplovu, pošto će se u idućih par godina Air Transat umiroviti taj tip zrakoplova.   

Karta destinacija Air Transata iz Toronta (YYZ)

f_800_450_16119285_00_images_Karte_AirTransatRoutesFromYYZ.png

 

Air Canada

Veliko iznenađenje je bilo uvođenje izravnih letova Air Canade Rouge iz Toronta prema Zagrebu.

Velika prednost koju je Air Canada Rouge donijela u Zagreb je mogućnost da se sa samo jednim presjedanjem u Torontu može doći na veliki broj destinacija u Sjevernoj Americi. Ako putujete iz Hrvatske preko čvorišta u Europi sa jednim presjedanjem tada je moguće doći samo do većih areodroma u Sjevernoj Americi. Ukoliko putujete na neki od manjih aerodroma i na tu destinaciju leti Air Canada iz Toronta uštedjeti ćete na vremenu koje bi izgubili na dva presjedanja. Primjerice morali bi letjeti iz Zagreba do nekog Europskog čvorišta, nakon toga prekooceanskim letom do nekog od čvorišta u Sjevernoj Americi i zatim lokalnim letom do krajnje destinacije. Ponekad i putovanje sa dva presjedanja ima dobro posložene letove pa se stigne i za manje vremena nego sa jednim presjedanjem, ali dobar dio putnika ne voli presjedati i to im čini nelagodu i stres, pa se zbog toga odlučuju na putovanja sa čim manje presjedanja. Provjerom reda letenja i ograničavanjem vremena za presjedanje od maksimalno 3 sata od dolasaka ili odlaska leta Air Canada Rouge iz Toronta za Zagreb zaključak je da se može u tom periodu presjesti na jednu od šezdesetak destinacija u Sjevernoj Americi i jednu destinaciju u Južnoj Americi (Bogota). Letovi iz i za Zagreb odlično su tempirani kako bi uhvatili čim više veza prema destinacijama diljem Sjevere Amerike.  

Još jednu prednost za putnike koju nudi Air Canade Rouge na letu za Zagreb je ta što putnici sa tog leta mogu nastaviti putovanje prema ostalim destinacijama u Hrvatskoj (Pula, Split ili Dubrovnik).

Da bi se osigurala preglednost destinacija na koje je moguće stići iz Toronta (YYZ) napravljene su dvije karte, jedna prikazuje destinacije bliže Torontu, dok druga prikazuje dalje destinacije.

f_800_450_16119285_00_images_Karte_AirCanadaRoutesFromYYZ1.png

f_800_450_16119285_00_images_Karte_AirCanadaRoutesFromYYZ.png

 

Maps generated by Avioradar using the Great Circle Mapper - copyright © Karl L. Swartz.

Twitter